Vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters op komst

Geplaatst op 1 oktober 2019

De media hebben de afgelopen tijd bol gestaan van de problemen voor starters op de woningmarkt. Het kabinet lijkt nu het probleem echt te gaan aanpakken. De verwachting is dat er een vrijstelling voor starters op de woningmarkt komt voor de overdrachtsbelasting bij de aankoop van hun eerste eigen huis. De kosten hiervan komen op het bordje van beleggers, die een hogere overdrachtsbelasting gaan betalen.

Vooralsnog is het voorstel om de overdrachtsbelasting voor starters op nul te zetten en beleggers 10% te laten betalen bij de overdracht van panden. Een alternatieve mogelijkheid om starters te ontlasten is het creëren van een uitgestelde aflossingsmogelijkheid van de hypotheek voor starters. Hiervoor moeten echter de regels voor het aflossen van hypotheken wel worden aangepast. Het is de vraag of het kabinet dat wil. Eén van de voorwaarden is namelijk dat een aanpassing wel uitvoerbaar moet zijn voor de Belastingdienst. Hulp van het Kadaster en het notariaat lijkt noodzakelijk, onder meer om vast te stellen of een koper starter is of juist belegger, die panden koopt om te gaan verhuren.

Wilt u meer weten over het kopen van een huis en het bijbehorende percentage overdrachtsbelasting? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: RTL-nieuws / BNR / Accountancyvanmorgen.