Schenkingen binnen zes maanden voor overlijden

Geplaatst op 15 juni 2020

Veel mensen doen hun best om al tijdens leven schenkingen te doen aan bijvoorbeeld kinderen. Zo verkleinen zij hun nalatenschap. Ze schenken bijvoorbeeld elk jaar het vrijgestelde bedrag. Vanwege de vrijstelling hoeft er dan door de ontvanger geen schenkbelasting betaald te worden. Tegelijk verkleint men de uiteindelijke erfenis, waardoor op het moment van overlijden de aanslag erfbelasting lager uitvalt.

Het is wel belangrijk om al tijdig te beginnen met het doen van schenkingen. Als er kort voor overlijden nog geschonken wordt, dan kan de 180-dagen-regel om de hoek komen kijken. De 180-dagen-regel houdt in dat alles wat binnen zes maanden voor overlijden wordt geschonken, toch opgeteld moet worden bij de nalatenschap. Deze schenkingen tellen mee voor het berekenen van erfbelasting over de nalatenschap. De schenkbelasting mag wel verrekend worden met de erfbelasting bij overlijden.

Onlangs moest de rechter oordelen over een vader die uit zijn bv een schenking had gedaan aan zijn kinderen. De moeder kwam vervolgens binnen 180 dagen na het doen van die schenking te overlijden. Omdat de ouders waren gehuwd in gemeenschap van goederen besliste de Rechtbank Zeeland-West-Brabant dat de helft van de schenkingen opgeteld moeten worden bij de nalatenschap.

Wilt u meer weten over het doen van schenkingen, neem gerust contact op met een van onze medewerkers.