Nalatenschap bij samengestelde gezinnen

Geplaatst op 15 april 2019

Samengestelde gezinnen komen steeds vaker voor. Regelmatig zitten er bij de notaris ouders aan tafel die ieder kinderen hebben uit een eerdere relatie. Daarnaast hebben zij soms ook samen kinderen kinderen gekregen. Bij het regelen van de nalatenschappen komt dan heel wat kijken.

Een belangrijke wens van ouders is vaak dat jonge kinderen als zij achttien worden nog niet direct hun erfdeel ter beschikking moeten krijgen. Vaak kunnen de ouders nog niet overzien of hun kinderen op die leeftijd al om kunnen gaan met een relatief groot vermogen. Het aanstellen van een bewindvoerder is dan de oplossing. De bewindvoerder is meestal iemand uit de familie- of vriendenkring.

Als de eigen ouder van het kind overlijdt is er meestal nog een andere eigen ouder van het kind die het gezag heeft. Deze ouder neemt doorgaans de volledige zorg op van het kind. Als het kind al lang in het gezin van de eigen ouder en de stiefouder opgenomen is geweest, dan heeft ook de stiefouder soms een rol. Soms wordt hij benoemd tot voogd voor het geval beide eigen ouders van het kind overlijden. Maar regelmatig wordt de stiefouder ook benoemd tot bewindvoerder die de erfenis van het kind moet beheren tot bijvoorbeeld drieëntwintig of vijfentwintig jaar.

De Rechtbank Midden-Nederland moest onlangs oordelen over een dergelijk geval. De vader had het gezag over het kind en de stiefvader beheerde de erfenis van het kind. Omdat er spanningen waren in het gezin benoemde de rechter voor een periode van één jaar nog een extra persoon, namelijk een bijzonder curator. De bijzonder curator kreeg de taak om de positie van de minderjarige bij de afwikkeling van de erfenis in de gaten te houden.

Heeft u goed nagedacht over de rol van de ouders, de voogd en de bewindvoerder in uw testament? Het kan geen kwaad hier af en toe eens naar te kijken, en desnoods uw testament aan te passen aan gewijzigde omstandigheden. Bel ons gerust om met u mee te denken!

 

 

Bron: Rechtbank Midden-Nederland, 7 september 2018, ECLI:NL:RBMNE:2018:5208.