Het nieuwe trouwen en de eigen woning

Geplaatst op 20 maart 2019

Voor starters op de woningmarkt zijn het geen eenvoudige tijden. De huizenmarkt vertoont krapte en de regels bij het aanvragen van hypotheken zijn aangescherpt. Gelukkig is er ook de verruimde mogelijkheid om een schenking van ruim €100.000 voor de aankoop van een eigen woning te krijgen. We zien dan ook steeds vaker stellen die hun huis voor een deel met eigen geld financieren.

Als de ene partner meer eigen geld inlegt dan de ander, is het aan te raden om dat precies vast te leggen. Bij verkoop of uit elkaar gaan, is dan duidelijk welke partner recht heeft op het grootste deel van de opbrengst van het huis.

Als partners – die ongelijk hebben ingebracht in hun eigen woning – gaan trouwen zit er sinds 1 januari 2018 een addertje onder het gras. Door de nieuwe wetgeving die sindsdien geldt trouwen stellen niet meer automatisch in een algehele gemeenschap van goederen maar in een beperkte gemeenschap van goederen. Een gezamenlijk eigen huis valt bij het huwelijk automatisch in het gezamenlijke vermogen, de bijbehorende schuld, zoals de hypotheeklening ook. De vordering van de partner die het meest heeft ingelegd wordt ook beschouwd als ‘behorend bij het gezamenlijke huis’ en moet door beide echtgenoten gedragen worden, in plaats van door de partner die geen of minder eigen geld inbracht. Dat is meestal niet de bedoeling.

Om te zorgen dat de inbreng van meest vermogende partner ook na het huwelijk toekomt aan hem of haar zal het stel huwelijkse voorwaarden moeten maken voor het huwelijk. Wilt u meer weten over trouwen en de eigen woning? Bel ons ruim voor het huwelijk voor een vrijblijvend gesprek. Wij lichten u graag goed voor.